Părintele Dumitru Găină se face locuitor  al cetății cerești

Părintele Dumitru Găină se face locuitor  al cetății cerești

Părintele Dumitru Găină pleacă din  mijlocul civilizației australiene, din urbea Melbourne-ului  pășind în lumea celor drepți în data de 11.03.2019. Părintele este un exemplu pentru toți acei ce privesc cum se varsă zorile unei  lumi noi și pentru cei ce sunt în căutarea Adevărului.

Plecat din satul Segarcea Deal, tânărul Dumitru Găină se înmatriculează ca elev al Seminarului Teologic de la Curtea de Argeș în 1955, apoi în 1960 devine licențiat în Teologie la Facultatea de Teologie din București.  În 1965 este  încadrat ca asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din București, iar în 1966 este hirotonit preot III la Parohia noastră, iar peste doi ani este numit inspector general bisericesc, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1972 când a trebuit să fie detașat ca preot misionar în Australia.

Între 1972-1992 a întreprins o remarcabilă activitate misionară clădind biserici și zidind comunități, oaze de românitate ale celor dintre ai noștrii ce au s-au ferit de ascuțișul secerei și loviturile ciocanului. Parohiile românești din Australia Sfânta Maria (Sydney), Sfântul Nicolae (Adelaide), Sfântul Dumitru (Brisbane), Sfântul Apostol Toma (Dandenong), Sfânta Treime (Perth), dar și Sfânta Maria din Wellington(capitala Noii Zeelande) poartă amprenta slujrii Părintelui Dumitru.  Împrejurările l-au făcut să cunoască lideri politici și spirituali de anvergură internațională: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Nelson Mandela, cardinali și episcopi catolici, Dalai Lama.

Părintele rămâne și un dascăl erudit de drept Bisericesc, predând la Facultatea de Teologie din Craiova. Fiind coordonator științific a zeci de lucrări de doctorat.

Ce ne învață părintele Dumitru Găină? Asumarea și exersarea gramaticii civilizației anglo-saxone în forma sa developată. Însușirea filoxeniei de către orice fiu al bisericii. Iertarea și iubirea tuturor prigonitorilor și asupritorilor noștrii.  Continuarea apostolatului în cele mai îndepărtate colțuri ale pământului, acolo unde harta lumii își cunoaște marginile. Curajul și îndrăzneala de a merge acolo unde poveștile cu căpitanul britanic James Cook care descoperea ,,Newfoundland” ne fac să ne gândim la aborigeni, canguri sau urși koala.

Pustia Victoriei rămâne locul contemplativ și ascetic unde părintele comemora faptele și viața părinților alexandrini, însă într-o paradigmă australiană.

Brațele părintești ale preotului Dumitru fac arc peste mapamond, binecuvântând atât creștinii ortodocși ai lumii noi cât și pe cei ai comunității din Grivița.  Mii de credincioși poartă în inimi sfaturile, povețele, întâlnirile ocazionale sau neașteptate cu păstorul ce a avut întotdeauna un cuvânt ales pentru ei.  Părintele Dumitru reprezintă icoana vie a afectivității, a bunului-simț și a simplității într-o lume ce se vrea mai tot mai importantă, o lume ce a pierdut busola iubirii aproapelui, un cosmos ce se-n groapă în mormântul egoismului său.

Știu că misiunea părintelui nu s-a încheiat, acesta  continuând să slujească neobosit în Cetatea lui Dumnezeu, în cetatea veșniciei, acolo unde drepții și sfinții se împărtășesc din bucuria comuniunii cerești, acolo unde îngerii aduc cântare și slavă Cuvântului.

Memoria înaintașilor noștri trebuia conservată și promovată, iar respectul trebuie să fie reciproc.

 

 

 

Un comentariu la “Părintele Dumitru Găină se face locuitor  al cetății cerești

  1. Ne veti lipsi, parinte, cu umorul dvs fin, cu linistea pe care ne-o aduceati in suflet dupa o viata care nu a fost usoara si care va oferit sansa de a duce cuvantul lui Dumnezeu peste mari si tari. Dumnezeu sa va odihneasca in pace!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *